Ajankohtaista

Minna Leinosesta Suomen Leijonan ritari

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestarin ominaisuudessa, on päättänyt antaa Suomen Leijonan ritarimerkit olympialaisissa vuodesta 1968 lähtien ja paralympialaisissa vuodesta 2000 lähtien kultamitalin voittaneille urheilijoille. Ampumaurheilijoista sen saavat Satu Mäkelä-Nummela ja Minna Leinonen.


Jukka Salosesta Vuoden kivääriampuja 2017

Kiväärijaoston johtokunta valitsi Jukka Salosen vuoden kivääriampujaksi 2017. Päätös oli johtokunnalle helppo, sillä Jukan kolme SM-arvoa, joista yksi tuli loistavalla SE-tuloksella eivät jättäneet epäselvyyttä kenelle Aholan Juhanin palkintopaukku luovutetaan.

Tämä tunnustus myönnettiin Jukalle nyt toisen kerran.

Kiväärijaoston syyskokous su. 5.11. klo 18.00 Ampujien Majalla

Ohjelmassa Vuoden kivääriampujan palkitseminen ja KSA-cupin palkintojen jako sekä keskustelua esitylistan mukaisista asioista ja niiden ohi.

KSA-cupissa voittajina uusia nimiä kärjessä

KSA-cup on sitten vuoden 2017 osalta ohi. Makuulta taso oli poikkeuksellisen kova. Marko Tanskanen vei makuucupin ensimmäisen vaiheen tuloksella 1776, viime vuotinen ykkönen Jari Lehtinen pääsi hänkin yli 590 keskiarvon tuloksella 1774. Olisi samaan kategoriaan noussut vielä Kajanin Anttikin, jos olisi sen kolmannen suorituksen vain ampunut.

Makuun finaalikisan onnistuja oli Mikko Virkajärvi, joka tuloksella 573 ylitti kesän parhaansa 10 pisteellä - sananmukaisesti positiivinen suoritus. Jukka Salila ja Juhani Ahola pitivät myös kohtuullisen hyvin pintansa.

Asentokisan järjestys koki mullistuksia vielä loppusuoralla. Koko kesän kärkipaikkaa pitänyt Jari Lehtinen jäi Harri Eräsen ja Jukka Salilan hyvien aluemestaruuskisasuoritusten jalkoihin. Kolmas sija sentään jäi Jarille vaikka Vesa Arpiaisellakin oli kova loppukiri.

Ensi vuonna uudet tasoitukset ja toivottavasti myös uudet kärkinimet. 

Ilman mitaleita ei KSA:n joukkue palannut Inkoostakaan

Inkoossa ammutuissa 50m kiväärin SM-kisoissa Jari Lehtinen vastasi kiväärijoukkueen ainoasta mitalista. Vaikka mitali oli pronssi se tuntui tällä kertaa harvinaisen kirkkaalta. Alla olivat edellisen viikonlopun alavireiset ResUL:n kisat Rovaniemellä eikä nytkään alku suuria luvannut. "Hihnoista" mentiin huonon ja välttävän rajamailla (polvi 182, makuu 192) ja sijoitus oli tässä vaiheessa kuudes lähes kymmenen pistettä kärkikolmikon takana.

Pysty alkoi normaalisti ysin vauhtia, mutta kun kahdeksas laukaus antoi kutosen ja seuraava vielä perään seiskan, niin peli alkoi näyttää pelatulta lopullisesti. Vaan sitten kaikki kääntyi: 10-9-10-10-10-10-10-10-9-9-9. Ja lopputulos 556. Samassa tuloksessa oli Säkylän Matti Viljakainen, joten napakympit ratkaisivat pronssin kohtalon - vaan nekin olivat tasan, joten sääntöjen mukaan viimeinen 10ls sarja ratkaisi ja sehän tosin oli Jarille murskaavasti 96-86.

Sunnuntaipäivän makuukisassa ei KSA:lle mitaleita herunut. Joukkuekisakin meni piloille Jari Lehtisen keskeytyksen takia (pientä teknistä ongelmaa aseessa).

Jukka Saloselle kolme Suomen mestaruutta ja SE-tulos Hälvälässä

Jukka Salonen ehti muutaman vuoden tauon jälkeen osallistumaan ikämiesten 300m:n SM-kisoihin, jotka pidettiin Hälvälässä 29.-30.7. Jukka ampui ensi kertaa M60-sarjassa.

Kisa tosin ei alkanut hyvin, sillä ensimmäisessä lajissa, 300m:n kiväärin makuukisassa, yksi laukaus karkasi laukaisukoneiston oikuttelun vuoksi etupenkkaan ja siinä samalla meni hyvin todennäköinen mitali. Onni onnettomuudessa oli, että tässä lajissa makuuta ja asentokisaa ei ammuttu yhdistettynä kisana: hutihan oli toisessa sarjassa ja olisi näin jäänyt yhdistetyssä kisassa myös asentokisan tulosta rasittamaan.

Asentokisaan Jukka otti varmuuden vuoksi vakiokiväärin ja puristeli tuloksen 554, joka riittikin voittoon.

Sunnuntain vakiokiväärin 40ls:n makuukisassa, Jukka näytti miten mestari käsittelee epäonniset tapahtumat ja paukutti tiskiin todella kovan uuden SE-tuloksen 396 (100+98+100+98). Aiempaan ennätykseen tuli 8p lisää ja tuloksen rinnalla kalpenevat myös M50-sarjan ennätykset.

Mielilajissaan vakiokiväärin 3x20ls kisassa Jukka tietysti otti maailmanmestarin arvolleen sopivan voiton ja siten kisaviikonlopun kolmannen henkilökohtaisen SM:n.

Hyviä suorituksia tosin nähtiin muiltakin KSA:n ampujilta, joista mainittakoon Marko Satokankaan kaksi neljättä sijaa M50-sarjassa 300m kiväärin makuulta ja vakiokiväärin 3x20ls kisassa.

Lisäksi Keski-Suomen Ampujat menestyi joukkueena hienosti joukkueella Jukka Salonen, Jukka Salila ja Marko Satokangas. 300m:n vakiokiväärillä tuli mestaruus makuulta ja pronssia asennoista ja "vaparillakin" pronssi makuukisassa siitä Jukan hudista huolimatta.

KSA:n seniorijoukkue voitti ilmakiväärin joukkuesarjakilpailun

KSA:n ikämiesten kiväärijoukkue jatkoi voittoputkeaan ilmakiväärin valtakunnallisessa joukkuesarjakilpailussa. Voiton arvoa nostaa se, että parasta joukkuetta ei loppukierroksilla saatu erinäisten sairaustapausten vuoksi kasaan. Viimeisen kierroksen yhden pisteen voitto KAMS:sta kuitenkin ratkaisi voiton niukasti KSA:lle. Joukkueessa ampuivat Jukka Salonen, Veijo Sivula, Marko Satokangas ja Jari Lehtinen.

KeuSA:n Saana Peltosella vahvistettu M-sarjan joukkue sijoittui kovassa seurassa neljänneksi.


Matin kisoissa voittoja KSA:n kivääriampujille

Marko Satokangas ja Jari Lehtinen kunnostautuivat ottamalla lajivoitot Matin kisoissa Mikkelissä. Marko Satokangas vei M50-sarjan voiton pienoiskiväärin 60ls makuukisassa keliin nähden hyvällä tuloksella 585. Jari Lehtiselle meni saman sarjan 3x20ls kisan voitto tuloksella 548. Tarkemmat tulokset tästä.

KSA-cup alkanut

Ensimmäiset KSA-cupin tulokset löytyvät täältä . Mitään huikeita tuloksia ei vielä ole tehty, mutta Eräsen Harri (584) ja Satokankaan Marko (585) ovat osoittaneet nousukuntoa.

Jari Lehtinen päätti ilma-asekautensa SVA:n mestaruudella

Jari Lehtinen otti M55-sarjan mestaruuden ilmakiväärin 40ls kisassa Orimattillassa 8.4.2017. Kisa oli samalla kauden päätöskisa, ellei lasketa mukaan vielä toukokuulle jatkuvaa ilmakiväärin kotiratasarjakilpailua. Mestaruus tuli tasaisella suorituksella 381 (95+95+95+96). Tulos riitti M55-sarjan voittoon 12 pisteen erolla. Eipä sillä ei nuorempienkaan sarjoissa paremmin ammuttu: Tero Hovila M45 sarjassa jäi pistettä heikompaan lopputulokseen.

Kivääriampujien SM-mitalitili avattu vuodelle 2017

Tampereen Pirkkahallissa pidetyissä ilma-aseiden SM-kisoissa saatiin avattua Keski-Suomen Ampujien kiväärijoukkueen mitalitili vaikka edustus olikin vain kahden ampujan varassa.

Jari Lehtinen saavutti pronssimitaliin oikeuttavan tuloksen, vaikkei kisa aivan parhaalla mahdollisella tavalla sujunutkaan - oikeastaan ei edes välttävästi.

Jari Lehtinen valittu Keski-Suomen reservipiirien vuoden ampujaksi 2016

Jari Lehtinen valittiin Keski-Suomen reservipiirien Vuoden ampujaksi 2016. Ilmeisesti paikallisen menestyksen (piirinmestaruuksien ja -ennätysten sekä pienoiskiväärisarjakisan voiton lisäksi) valinnassa painoi myös hyvä kansallisen tason menestys: ResUL:n mestaruudet pienoiskiväärin 3x20ls ja ilmakiväärin kisassa sekä hopea pienoiskiväärin makuulta. Lisäksi todettakoon, että ilmakiväärin osalta Jarilla on jo kolmen mestaruuden "putki" vuodesta 2015 alkaen.

Jari Lehtiselle ResUL:n mestaruus ilmakiväärillä

Jari Lehtinen voitti ilmakiväärin H50-sarjan mestaruuden Maaningalla 25.-26.2.2017 käydyissä ResUL:n mestaruuskilpailuissa tuloksella 381. Tulokset

Vesa Arpiainen ja Jari Lehtinen aluemestaruuksiin Karstulassa

Vesa Arpiainen oli tarkin ilma-aseiden aluemestaruuskisassa Karstulassa. Vesa oli tuloksella 577 ylivoimanen M-sarjan ilmakiväärikisassa. Jari Lehtinen jäi selvästi hopealle tuhlattuaan "parhaat paukkunsa" jo M50-sarjan kisassa, jonka voitti tuloksella 385, joka on samalla myös uusi Keski-Suomen alueen ennätys.

Tarkemmat tulokset

Ilmakiväärikausi jo hyvässä vauhdissa

Hyvää alkanutta vuotta 2017 kaikille KSA:n kivääriampujille. Muistakaahan, ettei ne tulokset nouse (tai edes pysy entisellään) treenaamatta. Enempi aktiivisuus kivääriampujilat ei olisi pahitteeksi. Graniitin piekkarivuorot ollaan toki saatu aikalailla täyteen, mutta seuran kivääriammuntamaineen ylläpito lepää turhan harvojen ampujien varassa; varsinkin nyt kun Leinosen Minnakin pitää huilivuotta.

Vähällä joukollakin on tosin saatu paljon aikaan. Jari Lehtinen on napsinut useamman M50-sarjan kisavoiton ja kiusannut nuorempiaankin hyvällä menestykselä M-sarjassa. Arvi Tiinuksen muistokisoissa Jari otti voiton M50-sarjassa hyvällä tuloksella 386. Sama jatkui alavuden kisoissa tuloksella 381 ja M-sarjan kakkossija tuloksella 577. Nokian Kolmen sortin kinkkukisa toi tuplavoiton tuloksilla 582 ja 389. Arpiaisen Vesa on säestänyt ampumalla Alavudella hyvän tuloksen 572 M-sarjassa sijoittuen neljänneksi ja kävipä Vesa  voittamassa Lehtimäen kisan M-sarjan tuloksella 558.

KSA:n joukkueet valtakunnallisissa ilmakiväärin sarjakisoissa aloittivat myös hyvin. M-sarjassa olemme neljäntenävirasavusteisella joukkueella Saana Peltonen, Ville Nokipii ja Jari Lehtinen ja M50-sarjassa otimme heti alkuunsa piikkipaikan joukkueella Veijo Sivula, Jukka Salonen ja Jari Lehtinen.

Keski-Suomen alueen sarjakisoissa (Tikkahalli ja Hiskinmäki) Jari ja Vesa ovat ahkeroineet välillä onnistuenkin. Ainakin M50-sarjan voitot näyttäisivät olevan molemmissa kisoissa liukumassa Jarille. M-sarjassa on vielä muitakin ehdokkaita voittajiksi.


KSA-cup 2016 päättynyt

Kauden 2016 KSA-cup on nyt enää loppukehuja ja palkintojenjakoa vailla.

Makuulta ensimmäisen vaiheen voiton vei "seka-ampuja" Jari Lehtinen kolmen parhaan tuloksen keskiarvolla 594,0 (596+595+591). Marko Tanskanenkin lähenteli 590-rajaa työkiireistään huolimatta keskiarvolla 589,0 (591+588+588).

Finaaliin pääsivät ne kuusi ampujaa, jotka ampuivat parhaiten viime vuotiseen tasoonsa nähden. Finaalin tulostahan verrattiin kesän parhaaseen ja siinä mittelössä niukan voiton vei Tanskasen Marko, joka tuloksellaan 587 jäi 4 pistettä kesän parhaastaan. Samaan ylsi Laitisen Kari, mutta hän jäi kakkoseksi heikomman finaalituloksen (567) perusteella. Aholan Juhani oli finaalin kolmas kolmas pisteen erolla ennen finaalin parhaan 60ls (588) tuloksen ampunutta Jari Lehtistä.

Asentokilpailussa kärki oli taaskin kova, mutta osallistujia turhan niukasti;vain neljä ampujaa teki täyden kolme suoritusta kesän aikana. Jari Lehtinen otti voiton kolmen  parhaan tuloksen keskiarvon ollessa 573,7 - eipä taida ikä-äijä saada nollaa parempaa tasoitusta ensi vuonnakaan. Vesa Arpiainen kiri kakkoseksi keskiarvolla 572,3 (tasoitus 4) ja Jukka Salila oli kolmas häviten vain niukasti Vesalle tuloksella 572,0 (3).


Lehtinen ja Salila tekivät alueen ennätyksiä

50m kiväärilajien Keski-Suomen aluemestaruuskilpailuissa intoutuivat Jukka Salila ja Jari Lehtinen lauantaisessa syysauringon lämmössä tekemään ennätyksiä. Jukka Salila nosti omissa nimissään ollutta Y60-sarjan makuuennätystä kolmella pisteellä lukemiin 588. Jari Lehtinen lämpeni vasta päivän toisessa lajissa 3x20ls asentokilpailussa ja nosti M50-sarjan ennätyksen uudelle kymmenluvulle pistein 573. Jukka ja Jari olivat omien sarjojensa tuplamestareita lauantaina. Lisäksi mestaruuden pokkasivat Juhani Ahola makuulta Y75-sarjassa ja Mikko Hiekkanen samassa lajissa Y70-sarjassa.

Sunnuntaina olikin sitten hieman koleampaa ja kosteampaa, kun kisattiin M-sarjan mestaruuksista. Makuulta meni Jari Lehtisellä puoli kisaa lämpiämiseen, mutta hyvän toisen puolikkaan myötä hän päätyi tulokseen 590 ja voitti jo kolmannen mestaruutensa. 3x40 kisassa polven ja makuun jälkeen oli kärjessä TiA:n Aarne Markko parin pisteen erolla Jariin. Jari kuitenkin karkasi ylivoimaiseen voittoon erinomaisella pystyasennolla (376) ja samalla neljänteen henkilökohtaiseen mestaruuteen.

Lisää SM-mitaleita Oulusta

KSA:n kiväärijoukkueen hyvä menestys jatkui Oulussa 6.-7.8. pidetyissä ikämiesten 300m:n SM-kisoissa.

Jari Lehtinen otti kauden kolmannen Suomen mestaruutensa M50-sarjan vapaakiväärin 3x20ls kisassa ja Marko Satokangas ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa vapaakiväärin M50-sarjan makuukilpailussa sijoittumalla kolmanneksi.

Jukka Salila oli vapaakiväärin makuukilpailussa Y60-sarjassa lähellä hopeista mitalia ja olisi sen ampumisensa perusteella ansainnutkin. Yhdestä kilpataulusta kuitenkin löytyi ylimääräinen osuma (7), joka ei ilmeisesti ollut Jukan itsensä ampuma. Koska kukaan ei osumaa tunnustanut eikä sitä muutenkaan voitu todeta muualta ammutuksi jury katsoi sen Jukan ampumaksi.

Henkilökohtaisen menestyksen lisäksi KSA:n sai hopeamitalin vapaakiväärin makuukilpailusta ja pronssimitalin asentokilpailusta joukkueella Satokangas, Lehtinen, Salila.


Jari Lehtiselle ja Juhani Aholalle SM-mitaleita Mikkelistä

KSA:n menestys oli erinomainen Mikkelissä 29.-30.7 pidetyissä 50m:n kiväärin ikämiesten SM-kisoissa. Kisasää oli ajoittain oikukas ja sunnuntaina varsin tuulinenkin.

Lauantaina ammutuissa makuukisoissa Jari Lehtinen  otti M50-sarjan hopean  aamuerässä kohtuullisella tuloksella 588 häviten kisan voittaneelle Lauri Lausteelle vain pisteellä.  Myöhemmin päivällä Juhania Ahola teki myös hopeamitalin arvoisen suorituksen sarjassa Y75. Lisäksi KSA:n joukkue sijoittui hopealle joukkueella Lehtinen Jari, Satokangas Marko, Salila Jukka.

Sunnuntaina jatkettiin asentokisoilla. Aamuerässä Jari Lehtinen taiteili tuulisessa säässä M50-sarjan parhaan tuloksen ja näin kruunasi KSA:n menestyksen ottamalla mestaruuden -  nyt oli se pisteen ero Lauri Lausteeseen toisin päin.

PM-mitaleita KSA:n kivääriampujille Hälvälästä ja Vierumäeltä

KSA:n kivääriampujat menestyivät hyvin Hälvälässä ja Vierumäellä 7.-10.7 käydyissä Veteraaniampujien Pohjoismaisissa mestaruuskisoissa. 

300m:n kiväärilajit ammuttiin torstaina 7.10. Jari Lehtinen osallistui kisaan laina-aseella (kiitokset Salosen Jukalle); mukaan tarttui pronssimitali 3x20ls:n kisassa sarjassa V55 tuloksella 548. Makuultakin oli hopea- tai pronssimitali tyrkyllä, mutta pienen aseteknisen ongelman aiheuttama huono osuma (=vitonen) pudotti sijoituksen kuudenneksi neljä pistettä mitalisijoista. Jukka Salila ampui 3x20ls kisassa sarjassa V65 lähelle mitaleita ollen neljäs tuloksella 544 vain kaksi pistettä pronssista.

Perjantaina siirryttiin lyhyemmälle matkalle ja ohjelmassa oli pienoiskiväärin 3x20ls kisa. Siinä Jari Lehtinen petasi hyvällä makuuasennolla ja päivän parhaalla pystyllä itselleen mestaruuden tuloksella 563. Jukka Salila jälleen hyvin neljäntenä omassa sarjassaan.

Lauantaina jatkettiin pienoiskiväärin makuukisalla. Aamuerässä Jari Lehtisen hyvä alkuvauhti hiipui lopulta tulokseen 584, joka ei aivan riittänyt mitaleille - yksi piste mitaleista, kaksi voitosta. Toisessa erässä Jukka Salila otti V65-sarjan mestaruuden tuloksella 584 - hieno suoritus vatsatautiselta! Marko Satokangas hätyytteli mitalimiehiä tuloksella 581 sarjassa V45 ollen viides. Iltapäiväerässä oli sitten Juhani Aholan vuoro pokata mitali: hopeaa sarjassa V75 tuloksella 573.

Päätöspäivänä siirryttiin Vierumäen urheiluopiston ilma-aseradalle. Jari Lehtinen ampui alkuun erinomaisesti, mutta puolen välin jälkeen tullut pienoinen romahdus jätti tuloksen 380 pisteeseen. Toki siitäkin palkittiin pronssisella mitalilla.

Tarkemmat tulokset täältä.

Comments